Algemeen

Thema Film-Theater-Expositie november/december 2015.

Dag 1. Thema Film

DSC 6256DSC 6257DSC 6261DSC 6262DSC 6263DSC 6274DSC 6288DSC 6293DSC 6294DSC 6301DSC 6304DSC 6322DSC 6326

 

Dag 2. Thema Theater

 

 

Thema Techniek 22 november 2015

Normal 0 21 false false false NL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standaardtabel; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Op 10 april zijn we in 2 delen opgesplitst om naar een gekozen locatie te gaan. Samen met de andere groep in Almelo zijn we naar de brandweerkazerne gegaan of naar Hairstudio Coco. Bij de kazerne kregen de kinderen van Jan Sander eerst uitleg over hoe brand kan ontstaan en hoe je het juist wel of niet moet bestrijden. Dit was duidelijk door de filmpjes waarin het werd nagespeeld. Daarna hebben we wat proefjes gezien over het weglaten van een van de voorwaarden voor brand (zuurstof, brandstof en warmte).

thumb IMG 9156 1024thumb IMG 9158 1024thumb IMG 9167 1024

 

Normal 0 21 false false false NL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standaardtabel; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";}

Bij de Hairstudio mochten de meiden elkaar van een mooi kapsel voorzien. Ook was het hele team van de salon er (onder leiding van Nicole Blömers), dus er werd overal wel wat gedaan en uitgelegd.

Er werd met een krultang gewerkt, een stijltang en andere mooie kappersspullen. Ondertussen werden de meiden ook opgemaakt en mochten de kinderen de winnares van The Voice Kids ontmoeten: Esmée. Met haar op de foto en een handtekening ontvangen was wel een erg gave toevoeging op deze dag!

 

thumb IMG 9128 1024thumb IMG 9145 1024thumb IMG 9148 1024

Normal 0 21 false false false NL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standaardtabel; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";}

Op zondag 17 april gingen de kinderen in tweetallen de eindpresentaties voorbereiden. Per thema werd een mooie poster gemaakt. Hier kwamen een aantal foto’s op en werd verder voorzien van uitleg en versieringen.

Hier hebben we geen foto’s van.

 

De echte afsluiting was op 24 april. Eerst werden de laatste voorbereidingen getroffen en daarna nog even naar buiten om samen een Zweeds Renspel te doen. Daarna hadden we een feestlunch met zelfgekozen eten (kipknakworstjes, watermeloen, aardbeien e.d.).

Vanaf 13:30 waren de gezinnen, leerkrachten en gastdocenten welkom op onze themamarkt. Bij elke kraam waren kinderen druk aan het vertellen wat ze gezien en geleerd hadden en lieten de spullen die we gemaakt of gekregen hadden zien.

Het laatste halfuur hebben Lisa en ik per kind een foto laten zien, een verhaaltje met ervaringen verteld en cadeautjes gegeven. Ze kregen nu ook hun certificaat uitgereikt. Het was erg fijn dat er zoveel mensen waren gekomen!

Eindpresenatie en afscheid 1Eindpresenatie en afscheid 2

 

Zondag 24-1-2016 stond geheel in het teken van het maken van reclame. De kinderen hebben eerst informatie gekregen over het belang van een logo en waar dit aan moet voldoen. 

Daarna zijn ze met hun eigen ondernemersgroepje aan de slag gegaan met het ontwerpen van hun eigen logo. Eerst een schets en vervolgens hebben ze het logo in het groot gemaakt. De kinderen hebben alle voorbereidingen getroffen, zoals de aankleding van hun kraampje, voor de markt van 31 januari.

We hebben na de lunch geoefend in verkopen, in de vorm van een rollenspel. afwisselend waren de kinderen klant dan wel verkoper. leuk maar ook best lastig soms!

Tot slot hebben we deze dag de flyers waarin we aankondigen wanneer de markt gehouden wordt verspreid in de buurt rondom de bibliotheek. Alle kinderen hebben flyers meegenomen naar huis om uit te delen aan familie, vrienden en de juffen en meesters op school.

Het was een crIMG 0222eatievIMG 0221e dag!IMG 0218foto 1 3IMG 0220IMG 0219foto 3IMG 0224IMG 0223

Thema ondernemen: 10, 17, 24 en 31 januari 2016.

 

Normal 0 21 false false false NL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standaardtabel; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;}

Op de eerste dag van ons thema kwamen er twee ondernemers vertellen over het opzetten van een eigen onderneming. Peter Grob vertelde ons hoe hij zijn dienst heeft ontwikkeld en wie hem daarbij ondersteunen. Het was heel leerzaam om te merken dat je als ondernemer niet alles zelf hoeft te kunnen. Zo is het best bijzonder dat hij een medisch product heeft helpen ontwikkelen terwijl hij zelf geen medische achtergrond heeft. Hij heeft ons ook geleerd hoe belangrijk je eigen houding is als ondernemer. Als je enthousiast en vrolijk bent kom je verder dan wanneer je chagrijnig en kortaf doet.

Gabor Verwoerd van Qredits gaf ons inzicht in het financiële plaatje van een onderneming. Wat wil een bank of kredietverstrekker allemaal weten van een startende ondernemer? Ook hebben we zelf een verkooppraatje geoefend. Dit is nog best lastig, maar we hebben er veel van geleerd en zullen dit toepassen op onze markt. Hij wist van veel grote bedrijven hoeveel geld ze waard zijn op dit moment. De miljarden vlogen ons om de oren! Dit was wel moeilijk voor te stellen.

 

 

Zondag 4 oktober 2015.

 

Vandaag waren alle ouders en kinderen uitgenodigd bij de Posten.

We hebben de contracten ondertekend.

DSC 5525  DSC 5540

Na het tekenen van de contracten zijn de ouders naar huis gegaan en hebben we allemaal wat over onszelf verteld.

We hebben elkaar d.m.v. kennismakingsspelletjes en een portfolio-opdracht leren kennen.

DSC 5570  DSC 5572

DSC 5587  DSC 5595

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Horeca
Dit jaar heeft landgoedhotel Wilmersberg het thema horeca voor de toppers mogelijk gemaakt!
In de eerste week van horeca kregen de toppers een rondleiding door de keuken, de kamers, de loungeroom, de bar en de ontspanningsruimte van het hotel. Tijdens de rondleiding werd verteld welke functies er mogelijk zijn, als je in een hotel zou werken. Ook werd uitgelegd welke taken je moest uitvoeren binnen deze functies. De toppers kregen tijdens de rondleiding veel ruimte om vragen te stellen en daar hebben zij zeker goed gebruik van gemaakt.
Na de rondleiding leerde Maaike de toppers servetten vouwen zoals ze dat in het bij de Wilmersberg altijd doen. De toppers vonden dit een geweldig taakje en bleven maar door vouwen, uiteindelijk hadden waren er genoeg servetten gevouwen voor de rest van de week!
Daarna leerden de toppers hoe ze de glazen en het bestek moesten poetsen, voordat deze op tafel neergezet konden worden. Het tafeldekken was een precies taakje maar een eitje voor de toppers. Binnen een mum van tijd waren alle tafels gedekt, zoals het in restaurants en hotels ook wordt gedaan.
Aan het einde van de dag leerden de toppers hoe ze moesten serveren met twee borden op één hand. Hier hebben ze geen één bord laten vallen, zo goed ging het ze af.

In de tweede week werden de toppers verdeeld in twee groepen. Een groep bereidde de lunch voor in de keuken onder leiding van een echte chefkok en een andere groep dekte de tafels, er waren gastvrouwen en barpersoneel en er stonden steeds twee kinderen in de afwasstraat. De afwasstraat was verbazingwekkend populair, het had misschien iets te maken met een sproeier..!

Na een bepaalde tijd werd er gerouleerd, zodat alle toppers elke taak een keer had uitgevoerd. De gastvrouwen verwelkomde de ouders, ze namen hun jassen aan en wezen de ouders een plek aan waar ze plaats mochten nemen.
Na het welkompraatje kon het serveren beginnen, de toppers waren erg druk met het serveren wat ze erg goed hebben gedaan. Ze hebben niets laten vallen en er is niet over een ouder heen gespild. De ouders kregen eerst soep, daarna kregen zij zelfgemaakte pizza’s met een smoothie en als toetje kregen de ouders chocolade mousse.
Het was een geslaagde dag! De ouders, de toppers, Maaike en de begeleiders van de groep waren erg tevreden!

910111213

Politiek en bestuur
Drie weken lang hebben de toppers energie gestoken in thema politieke en bestuurlijke.

In de eerste week van deze thema hebben Rolf en Harm, leden van de gemeenteraad, uitleg gegeven over de politiek en het bestuur binnen de gemeente Enschede.
De toppers werden verdeeld in drie groepen (zorgnemers, mantelzorgers en professionals) en hebben oplossingen bedacht op de vragen van de raadsleden over het actuele onderwerp `de veranderingen in de zorg`. De toppers hebben hiervoor kritische vragen bedacht, waarop ze het antwoord bij de bewoners, de werknemers, professionals en mantelzorgers van de zorginstelling `de Posten` in een interview te weten kwamen. Deze kennis konden de groepen gebruiken om goede standpunten in te kunnen nemen tijdens het debat.

De afsluiting in van de thema vond plaats in het stadhuis in Enschede, de toppers hebben eerst een rondleiding gekregen door het stadhuis. Daarbij werden heel veel bijzondere zaken verteld over onder andere de geschiedenis van Enschede.
Na de rondleiding  zijn de toppers in groepen aan het werk gegaan onder begeleiding van de raadsleden om de voorstellen voor het debat te maken. Deze voorstellen hebben ze gemaakt aan de hand van de gekregen informatie in de zorginstelling de Posten.
De raadsleden hebben kort laten zien hoe het zo'n debat gehouden wordt. Daarna hebben de toppers zelf een oefen debat gehouden. Nadat alle ouders, familie en vrienden aanwezig waren in de zaal is het debat van start gegaan. Zo is de thema Politiek en Bestuur op  een spannende en leerzame wijze afgesloten.

5786

We zijn begonnen met het thema techniek.

De eerste dag zijn we op bezoek geweest bij Urenco.

We hebben een bewaker ontmoet, een rondleider en een operator. We zijn ook aande gang gegaan met het urenco Mysterie. Wij weten wie het gedaan heeft!!

 

urenco2urenco3urenco4

 

De tweede dag zijn we op bezoek geweest bij VDL. Hier konden we al onze creativiteit kwijt in dingen maken met techniek. We hebben prachteige dingen mee naar huis mogen nemen. Zoals een zelfgevouwen stalen olifantje, een trilspiraal en een tafelventilatortje.

 

 

vdl2vdl1

 

 

vdl3

 

 

 

 

 

 

23 november zijn de Toppers gestart met hun eigen ondernemening, bestaande uit een marktkraam met producten of diensten die zij gaan verkopen op een zelf georgansiseerde markt. De Toppers hebben groepen gevormd, waarin hun product of dienst waarmee zij geld willen gaan verdienen, voorop staat. Deze zondag hebben de Toppers een eigen ondernemingsplan geschreven waarin zij rekening houden met de 4 P`s in de marketing: Product, Prijs, Promotie, Plaats.

Alle Toppers gaan komende week een begroing maken van hun uitgewerkte ondernemingsplan. Deze begroting presenteren zij op zondag 30 november aan elkaar, zodat zij elkaar tips mee kunnen nemen in het ondernemingsplan.  

 

Elke Topper legt komend jaar een portfolio aan waarin zijn of haar Talenten worden beschreven geëvalueerd en verder ontwikkeld. 

 

 

Zondag 16 februari 2014.

 

 

We zijn het jaar weer begonnen met het ondertekenen van de contracten.

Ken jezelf 29-9-`13

De eerste zondag voor de Toppers op zondag. Iedereen heeft de contracten ondertekend, en we hebben voor de eerste keer samen geluncht. Ook hebben we een eigen logboek gemaakt waar we elke dag iets in zullen schrijven. Wat zijn de Toppers weer behulpzaam en gezellig. We gaan er weer een mooi jaar van maken met z`n allen.

Wij hebben er zin in!

 

IMG 1965  IMG 1976

 

IMG 1977

 

Ken je omgeving 6-10-`13

De Toppers zijn vandaag op bezoek geweest in het Wevershuisje. Daar hebben we geluncht in de oudste woonkamer van Almelo! Vanuit het wevershuisje hebben de Toppers een rondleiding gekregen door de stad. Zo weten de Toppers nu waar de graaf van Almelo woont en waar de naam Almelo vandaan komt! Ook staan er veel oude gebouwen die vroeger allemaal te maken hadden met de textielindustrie en zag Almelo er vroeger echt heel anders uit..

 

  IMG 0504  IMG 0506  IMG 0507  IMG 0514  IMG 0515  IMG 0516  IMG 0532  IMG 0533  IMG 1990  IMG 2010 


 

 

Ken je stad 13-10-`13

Vandaag zijn we op bezoek geweest bij de wethouder in Almelo. We mochten een deel van het gemeentehuis van binnen bekijken, de kamer van de burgemeester waar de belangrijkste telefoon van Almelo staat, en de raadszaal. Hier hebben we als echte raadslieden vragen mogen stellen waarbij we in de microfoon mochten praten.

Op de 3D-kaart in de hal hebben de Toppers bekeken waar we vorige week zijn geweest en waar we de komende thema`s nog naartoe zullen gaan.

In de bieb hebben we gezongen voor Anne, omdat zij eergisteren jarig was!

 

 

20131013 111358  20131013 112504  20131013 115608  20131013 122556  20131013 123738  20131013 124502  20131013 124856  20131013 130422  20131013 133546 

 

 

 

 

 

 

 

 

De weekendschool ‘’Toppers op Zondag’’ in Twente heeft haar eerste lustrum gevierd. In multifunctioneel centrum Prismare in Enschede is op woensdag 1 oktober een symposium gehouden voor vertegenwoordigers van de betrokken gemeenten, sponsors, gastdocenten, mensen uit onderwijs en bedrijfsleven, coaches en andere relaties.

 

De Enschedese wethouder Eelco Eerenberg van onder meer Jeugd en onderwijs opende het symposium. Hij noemde de weekendschool een briljant voorbeeld van “het samen doen”, een tandje in de machine om jongeren een extra zetje geven om te groeien. ‘’De jeugdwerkloosheid in Enschede is op dit moment 20 procent. Onze missie is te voorkomen dat dat ook gaat gelden voor de generatie die nu opgroeit. Daarvoor is het nodig te investeren in motivatie. Tijd en extra aandacht zijn hard nodig.” 

symp1 wethouder

Prof. dr. Juliette Walma van der Molen, hoogleraar Talentontwikkeling aan de UT, pleitte daarna voor een verbreding van de weekendschool, zodat meer kinderen baat hebben bij de gehanteerde methode. “We kijken te vaak naar wat kinderen niet kunnen,  niet naar wat ze wel kunnen. Projecten waarbij ze geactiveerd worden zelf te doen zijn enorm belangrijk. Talent is te leren. Kinderen hebben onvermoede talenten die we in het onderwijs er niet uithalen. We moeten niet alleen kijken naar een aangeboren gave, maar naar het potentieel. Bij iedereen is ruimte voor groei.”

0 0 1 274 1512 woning 12 3 1783 14.0 Normal 0 21 false false false EN-US JA X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standaardtabel; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:Cambria; mso-ascii-font-family:Cambria; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-ansi-language:EN-US; mso-fareast-language:JA;}

Het tweede doel van de weekendschool, kinderen een rijker beeld geven van de beroepsmogelijkheden, vindt prof. Walma van der Molen vooral belangrijk omdat veel ideeën al aan het eind van de basisschool vaste vorm hebben aangenomen. “De weekendschool kan de kinderen meer ervaringen geven, hun sociale zone oprekken. Er zijn te veel kinderen die op basis van stereotype ideeën mogelijkheden uitsluiten.”

symp2 juliette

Het eerste thema van de weekendschool Toppers op zondag zit er alweer op. Op zondag 3 november was de groep voor het eerst bij elkaar. Dit was een officieel moment waarop de kinderen, ouders en coach het contract hebben ondertekend. Na een aantal kennismakingsspelletjes en een lunch hebben kon iedereen aangeven welke groepsregels hij/zij belangrijk vond. Dit hebben we vastgelegd in het portfolio, net als het paspoort dat de kinderen van zichzelf hebben gemaakt. 

 

IMG 1191IMG 1199

 

Binnen het thema ‘Ken je wijk’ was Marjan Stroot van Welbions te gast. Zij heeft ons kennis laten maken met maar liefst 25 beroepen die betrokken zijn bij de woning corporatie Welbions. Met haar hebben we ook de sloopwijk Hengelose Es bekeken. Ondanks dat de wijk grotendeels onbewoond is, was het een leuke wijk om doorheen te wandelen dankzij de graffiti schilderingen. Vanuit een flat hebben we genoten van een mooi uitzicht over de wijk.

 

IMG 1208IMG 1211

 

IMG 1220

 

Dit eerste thema hebben we afgesloten met een historische stadswandeling door Hengelo. Daarbij was Ineke van der Veen te gast. De kinderen hebben haar vragen kunnen stellen over haar beroep als vrijwilligster bij het Historisch Museum Hengelo. Ineke heeft de kinderen met een andere blik naar Hengelo laten kijken. Zo hebben we onder andere een ouderwetse kapperszaak gezien, het kleinste huisje in Hengelo, het wapen van Hengelo en zijn we onder het station geweest. Voordat wij ook nog een kijkje hebben mogen nemen in het Historisch Museum, hebben we geluncht bij Dönerix. Vervolgens was in het museum het werkterrein van het kamermeisje en de oorlogskamer heel erg interessant voor de kinderen om te zien.

 

IMG 1230IMG 1277

 

IMG 1297IMG 1849

 

Het was een zeer geslaagd thema dat met veel interesse door de kinderen is gevolgd. Het volgende thema staat in het teken van ‘literatuur’. Dat zal plaatsvinden op zondag 1, 8, 15 en 22 december. Daarbij zullen wij onder andere kennis maken met het beroep als schrijfster.

Zondag 18 mei sloten alle groepen van de weekendschool het schooljaar 2013-2014 samen af in Prismare in Enschede. Bijna alle ruimtes op de eerste verdieping hingen vol met presentaties en de kinderen stonden paraat om de ouders en andere belangstellenden alles uit te leggen. In de theaterzaal van Prismare draaide continue een filmpje over de weekendschool, gemaakt door de tweedejaarsgroep Talentontwikkeling. Ondanks het mooie weer was het binnen gezellig druk. De groep Talentontwikkeling sloot de middag af met het uitreiken van de certificaten; de eerstejaarsgroepen doen dat op een ander moment.

presentatie 1presentatie 2presentatie 3presentatie 7presentatie 8presentatie 9presentattie 11

Zondag 13 januari zijn we begonnen met het themakunst en cultuur. We zijn het thema begonnen met een rondleiding langs een deel van de kunstroute door Almelo. Tijdens de route vertelde Marja van Elsberg interessante weetjes over de kunstwerken. Zij liet ons zien dat kunst echt niet iets is waar je alleen naar mocht kijken! We mochten erin staan, voelen en zelf schudden zodat we de belletjes lieten klinken!

Ook mochten we binnen kijken in haar atelier. We kregen allemaal een stukje kunst mee, sommige werden zelfs gesigneerd! Marja heeft van alles gemaakt, van schilderijen en beelden tot muziekinstrumenten, met allemaal een eigen verhaal..

061  20130113 120303  20130113 120316

 

We mochten ook binnen kijken bij de schilder Paul Tieke. Hij had in zijn atelier alleen schilderijen staan. Ook mochten we helemaal boven kijken waar er daadwerkelijk geschilderd werd. Enkele van zijn schilderijen trokken toch echt wel de aandacht. Naakt is een mooi onderwerp volgens Paul, omdat dat nooit uit de mode verdwijnt..

  20130113 131153  20130113 131158  20130113 131238  20130113 131649  20130113 132605    20130113 132713  20130113 132836  20130113 132845 

Zondag 16 maart 2014

De toppers gingen vandaag naar het ziekenhuis. Hier vertelden Hanneke en Ellis wat over diabetes. De toppers konden hun eigen bloedwaarden meten en daarna mochten ze op een pop oefenen met insuline spuiten. Ook hebben we nog even op de kinderafdeling mogen kijken en konden de toppers vragen stellen aan een kinderarts.

 

Zondag 23 maart 2014

Infectiepreventie. De dag begon al met een moeilijk woord. Vandaag hebben wij van alles geleerd over bacteriën en wat je allemaal kunt doen om te voorkomen dat je ziek wordt. Irene had verschillende voorwerpen in een soort gelatine gedrukt; in deze gelatine werden de bacteriën die op dat voorwerp zaten zichtbaar. Hierdoor konden de toppers raden welke voorwerpen het waren en konden ze gelijk zien hoevéél bacteriën er wel niet op een sleutel zitten.

 

Zondag 30 maart 2014

Op de laatste dag in het ziekenhuis hebben de toppers verschillende dingen gedaan. Wij hebben geleerd hoe je iemand kan reanimeren en mochten dit ook oefenen op een pop. Ook konden wij bij de ambulance kijken en de kinderen zijn ook nog mee geweest in de ambulance om een rondje te rijden, dit was erg leuk. Daarna hebben wij ook de operatiekamers nog gezien. 

Facebook Like Button

logos