Het afgelopen schooljaar is de Weekendschool een samenwerking aangegaan met OBS De Zuidsprong in de Wesselerbrink: een AIS: “Alles-in-één- school”.

Op verzoek van de school hebben we een variant van de weekendschool bedacht: alle kinderen van groep 7 volgen een, speciaal voor hen samengesteld programma van de weekendschool. Echter, het wordt niet uitgevoerd op zondag maar op maandagmiddag; vanaf 12.00 uur tot 15.30 uur volgen de kinderen een programma van de weekendschool. Aangezien de naam “Toppers op Zondag” niet van toepassing is op deze variant van de weekendschool bedachten de kinderen zelf een nieuwe naam en een nieuw logo: “De Jobhoppers”.  De naam verwijst naar de verschillende beroepen waarmee de kinderen kennismaakten.

Op 9 juni sloten de kinderen samen met hun ouders, broertjes en zusjes het jaar af met een bezoek aan het spoorwegmuseum te Haaksbergen en een rit met de stoomtrein van Haaksbergen naar Boekelo en terug.

Terplekke hielde de kinderen een presentatie van de activiteiten van het afgelopen jaar en tot slot ontvingen ze een certificaat van deelname.

Voor 9 juni was er al geëvalueerd met de ouders en de kinderen; de conclusie was dat zowel ouders als kinderen enthousiast waren over deelname aan de weekendschool; niet alleen vond men de activiteiten leuk maar ook vonden ze dat ze veel geleerd hadden over allerlei beroepen en sommigen weten nu al welke richting ze later uit willen.

Na 9 juni is ook met de directeur en de klasse leerkracht geëvalueerd; conclusie: de weekendschool biedt de kinderen een zinvolle aanvulling op het reguliere onderwijs; het verruimt hun blik in het algemeen en hun zelfvertrouwen neemt toe.

Vijf kinderen gaan met ingang van het nieuwe schooljaar naar de 2e jaargroep: de groep Talentontwikkeling en twee kinderen gaan extra begeleiding krijgen in de vorm van een buddy.

Het nieuwe schooljaar starten we met twee groepen op De Zuidsprong aangezien de nieuwe groep 7 uit 26 kinderen bestaat en dat aantal is te groot om bedrijven etc. te bezoeken.

Een verslag van de thema’s van het afgelopen schooljaar vindt op de website onder Enschede, locatie De Zuidsprong

Een samenvatting van de thema’s kunt u hieronder lezen.  

THEMA VERKEN JE STAD

We zijn de eerste week gestart met een introductie van de “weekendschool”`. Ouders waren welkom om te kijken hoe de kinderen de contracten voor dit jaar tekenden.

De week erna zijn we naar het stadhuis van Enschede geweest. Jolanda werkt in het Stadhuis en zij heeft ons een rondleiding gegeven door onder andere de trouwzaal, de mozaïekzaal en we zijn zelfs in de kamer van de Burgemeester geweest. Na deze interessante rondleiding heeft een ambtenaar van het Stadhuis ons de raadzaal laten zien. Hier vergadert de Gemeenteraad elke maandag samen met de Burgemeester, ambtenaren en wethouders over wat het beste is voor de Gemeente Enschede. We hadden de mogelijkheid om veel vragen te stellen en daar hebben de kinderen ook zeker gebruik van gemaakt.

Het was een hele leerzame dag, op naar de volgende!

 

THEMA ZORG

Deze dag zijn we naar het ROC de Gieterij in Hengelo geweest.  Hier kregen we een interessante les over Kraamzorg samen met scholieren van het ROC. Als afsluiting kregen we verdieping over EHBO. Dit deden we in de vorm van een EHBO-quiz. Het winnende team mocht de juf met verband inpakken als een mummie. Al met al was het dus een hele leerzame en leuke dag!

 

De week erna vertrokken we voor de tweede keer richting de Gieterij in Hengelo. Een lerares van deze grote, mooie school gaf ons onder andere een rondleiding langs de afdeling van de automonteur-opleiding. Hierna hebben we samen met studenten van de afdeling Zorg een aantal opdrachten gedaan en ervaringen gedeeld. Het tweede uur heeft een andere lerares haar ervaringen met ons gedeeld hoe het is om op een ambulance te werken. Dit was heel interessant om te horen. Ook leerden we zelf verbanden aanleggen.

 

THEMA HORECA

Vandaag stond de dag in het teken van het thema ‘Horeca’. We zijn naar het pannenkoekenrestaurant ‘Le Pompidou’ in Enschede-Zuid gegaan. Nadat één van de eigenaren ons vertelde over hoe dit bedrijf is opgezet en wat je daar allemaal voor moet doen, werden we verdeeld over twee groepen. De keuken en de rest van de ruimtes in het restaurant bekijken. De eerste groep kreeg eerst een rondleiding in het restaurant en mocht helpen met het op poetsen van het bestek en dekken van de tafel.

De andere groep kreeg een rondleiding in de keuken en mocht zelfs eigen pannenkoeken bakken! Deze uitserveren aan de gedekte tafels aan hun klasgenoten

 

THEMA OUDERENZORG

Na vorige week een bezoek te hebben gebracht aan het pannenkoekenhuis met het thema ‘Horeca’, gingen we vandaag naar het verzorgingstehuis ‘De Posten’ in Enschede, met als nieuw thema: Ouderenzorg. Dit was erg dichtbij de Zuidsprong, dus konden we het lopend af.

We hebben gesproken over welke beroepen er allemaal bij De Posten zijn, en informatie over De Posten gekregen.

Na dit leerzame uur werd de groep in 3 groepen verdeeld. We mochten zelf leren ‘prikken’. Op een pop leerden we hoe we een injectie moesten toedienen en wat daar allemaal bij kwam kijken. Ook leerden we hoe we naar ons hart konden luisteren met een stethoscoop. Tenslotte lieten de werknemers van De Posten ons zien (en uitproberen) hoe de verschillende apparaten werkten waarop mensen werden vervoerd en opgetild.

 

THEMA BEROEP IN BEELD

 

Om dieper op de beroepen Vormgever en Ontwerper in te gaan, kwamen vandaag Karen en Marieke vanuit Tetem op school om ons meer te leren over deze beroepen. Marieke was gespecialiseerd in het maken van grafische illustraties en de Karen was vormgeefster. Na een lunch en een korte introductie van deze kunstenaressen konden we zelf aan de slag. Met behulp van onder andere een camera, een laptop en onze eigen tekeningen konden we een hele leuke illustratie maken waarin de leerlingen samen met hun favoriete beroep werden afgebeeld. Samenwerking en creativiteit waren natuurlijk hard nodig! Het was een hele creatieve middag waarin de leerlingen veel hebben geleerd op het gebied van fotoshop, reclame maken en kunst.

 

THEMA BOUW

19 maart was een prachtige zonnige dag voor het thema bouw. Door Nijhuis Bouw zijn we uitgenodigd op de bouwplaats aan de Utrechtlaan op Boswinkel. We zijn gestart bovenin de bouwkeet, hier kregen we uitleg over diverse beroepen die er in de bouw mogelijk zijn. Ook werd er verteld welke opleiding gevolgd moest worden voor deze beroepen. De twee uitvoerders en opzichter leidden ons rond op de bouwplaats van het nog te bouwen appartementencomplex. Als klap op de vuurpijl mochten alle kinderen een kijkje nemen in de hijskraan.

 

THEMA ONTWERPEN VAN EEN LOGO

Maandag 9 april zijn we bezig geweest met het ontwerpen van het logo van de groep van De Zuidsprong. De kinderen waren het met zijn allen eens, dat hun groep de  “Jobhoppers” moest gaan heten. Vandaag was gastdocent Patric Dikkers aanwezig. Hij weet hoe je een goed logo moet maken en aan welke eisen een goed logo moet voldoen. Met deze informatie gingen de kinderen aan het werk. Eerst brainstormen, schetsen, kleur aanbrengen. Aan het einde van de dag hebben we alle logo's vergeleken en gekeken of ze aan de eisen voldeden. Samen hebben we een logo gekozen van de groep de Jobhoppers.

THEMA TECHNIEK LEGOLAB

 Maandag, 24 april 2018, gingen we, na een een gezonde lunch, op pad richting het Saxion Enschede. Hier waren we uitgenodigd om deel te nemen aan een Lego Workshop. We hebben veel dingen geleerd, onder andere; "Hoe kun je het beste samenwerken?", maar ook "Hoe kun je leren programmeren?". Met behulp van een laptop en lego blokken konden we allerlei voorwerpen laten bewegen. Zo hebben we een bewegende goalkeeper gemaakt die een voetbal, weggeschoten door een 'lego-voetballer', moest tegenhouden. We hebben heel veel geleerd en het was erg leuk om zo creatief bezig te zijn. De tijd vloog voorbij.

 

THEMA SPORT HIIT

Maandag 14 mei was voor groep de Zuidsprong een hele sportieve en fanatieke middag. Francis van “HIIT by Fran” kwam speciaal voor ons naar de Zuidsprong om ons van alles te leren over sporten, voeding, gezondheid en bewegen. Na jarenlang op een basisschool te hebben gewerkt, heeft ze het roer omgegooid en is Francis nu sportcoach. Ze geeft les (onder andere bij de brandweer) aan een heleboel sporters om doelen te behalen door middel van groepslessen, small group of personal training. Na een korte uitleg over hoe ze sportcoach is geworden en wat ze hiervoor heeft moeten doen, heeft ze ons echt aan het werk gezet. Samen met de hele groep hebben we een echte workout gedaan. Van hardlopen tot opdrukken en van voetballen tot gewichtheffen. Het was mooi weer, dus we hebben de hele middag buiten gesport. We hebben een onwijs sportieve middag gehad en veel geleerd over sporten en hoe je het beste met je voeding om kunt gaan.

 

THEMA ROC 10 JARIG BESTAAN WEEKENDSCHOOL

Sinds vorig jaar werkt de Weekendschool samen met het ROC van Twente. Het maatschappelijk karakter van het ROC sluit goed aan op het concept van de Weekendschool. De onderwijsinstelling opende op zondag 27 mei jl. de deuren van de locatie Gieterij in Hengelo om de kinderen diverse workshops aan te bieden en het 10-jarig bestaan van de stichting te vieren. Voor de Toppers was dit een mooie gelegenheid om kennis te maken met het ROC en de opleidingen. De kinderen kwamen van 9 verschillende locaties en werden naar eigen interesse over de 12 workshops verdeeld. Ze kenden elkaar niet en er ontstond tijdens de workshops een verbondenheid door het samen bij de Weekendschool horen, aldus een van de begeleidende coaches. De ROC docenten onderwezen enthousiast over verschillende beroepen, vertelden inspirerend en de kinderen kregen opdrachten waardoor een uur te kort was. Dat is een goed teken en wat de weekendschool betreft voor herhaling vatbaar!

Na de lunch mocht de Weekendschool de prachtige locatie benutten om het 10-jarig jubileum te vieren, waarbij het ROC van Twente faciliteerde in de organisatie. Voor deze feestelijke bijeenkomst waren ouders, sponsoren, gastdocenten en overige betrokkenen uitgenodigd. De viering werd geopend door voorzitter Michel ten Hag die de grote groep genodigden welkom heette. Verhalenverteller Wim Wolbrink verraste iedereen met zijn verhalen en muzikale gastoptredens. De kinderen hadden een rap voorbereid, geschreven door een van de coaches. Met ruim 130 stemmen sterk rapten de kinderen voor de genodigden het refrein en per locatie een toepasselijk couplet. Het belang van samenwerken en samenhorigheid was overduidelijk zichtbaar. Ter afsluiting trakteerden IJsmeesters van der Poel alle aanwezigen een verkoelend ijsje op deze warme voorjaarsdag. Wij kijken terug op een geslaagde viering.

9 juni vond de afsluiting van het schooljaar plaats in Haaksbergen met een bezoek aan het Spoorwegmuseum en een rit met de stoomtrein naar Boekelo en terug.

Sponsoren

Anbi De Stichting Weekendschool "Toppers Op Zondag" in Twente heeft de ANBI-status