Thema: Kunst

Op zondag 15 november verzamelen we bij de bibliotheek en lopen we een stukje van de kunstroute in Almelo. We zien hoe kunst met architectuur werd gecombineerd bij de parkeergarage en na een omweggetje zien we onder de bomen een monument dat herinnert aan de joodse burgers van de stad, die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Dat een Almelose scholiere destijds het ontwerp heeft gemaakt is best bijzonder.

De ‘ontvoering van Europa’ op de hoek van de Oranjestraat en de Molenstraat is van een heel andere orde. Best moeilijk te begrijpen wat de kunstnaar met deze stier bedoelt.

En dan komen we bij de galerie van Marja van Elsberg in de Doelenstraat. Met een mondkapje op zijn we allemaal welkom in haar galerie. De kinderen mogen alles bekijken en overal aankomen, dat is wel eens anders in een galerie of museum. De kinderen herkennen een miniatuur van de ‘Koperen Koo’, een kunstwerk van haar hand en Marja beantwoordt al hun vragen. Ze benoemt het belang van creativiteit; dat je dit niet alleen nodig hebt bij creatieve beroepen, maar eigenlijk altijd in je leven. Later deze middag komt ze daar nog op terug.

Samen met Marja lopen we terug naar de bibliotheek en op onze route zien we nog het muurgedicht ‘In Almelo’ van Gerard Haverkort, het ‘Jongetje op gans’, de ‘Marskramer’ en we lopen langs het ‘Huis van katoen en nu’.

We lunchen op de bieb en daarna gaan de kinderen de kunstenaar in henzelf ontdekken. Met metaaldraad maken ze een voorstelling van een beroep of sporter in 3D. Met koperdraad kunnen ze verbindingen maken. Het zweet druppelt van voorhoofden en her en der slaakt een diepe zucht! Marja laat ons zien, hoe je uit één draad een ontwerp kunt maken. Met soms een heel simpele aanpassing, maak je van een kunstwerk in een plat vlak een kunstwerk in 3D.

Uiteindelijk ontdekken we onder andere een visser, een agent, een bakker, een bestuurder van een graafmachine, een danseres, turnsters en voetballers.

Dank je wel Marja, dat je ons vandaag met een ander oog naar kunst hebt leren kijken!

Sponsoren

Anbi De Stichting Weekendschool "Toppers Op Zondag" in Twente heeft de ANBI-status