Thema Ziekenhuis

Zondag 1 maart gaan we naar Medlon in Enschede. We worden welkom geheten door Louise, Sandra en Heleen. Zij leggen ons uit dat Medlon een laboratorium is, waar ongeveer 400 mensen werkzaam zijn, dat wil zeggen op meerdere locaties in Twente en de diverse prikposten meegerekend. Op het laboratorium wordt voornamelijk bloedonderzoek gedaan, maar ook urine (plas) en faeces (poep) onderzocht. Louise legt ons uit dat bloed bestaat uit rode bloedcellen, witte bloedcellen, bloedplaatjes en bloedplasma en waarvoor deze verschillende cellen dienen.

Voor de lunch krijgen we een rondleiding door het routine laboratorium. Voordat we het lab binnen mogen, moeten we allemaal goed onze handen wassen en krijgen we een witte labjas aan. Wat opvalt in het laboratorium is dat het er heel wit is en dat er heel veel apparaten staan! Er gebeurt bijna niets meer met de hand, maar bijna alles is geautomatiseerd. De apparaten kunnen wel 80 verschillende onderzoeken doen.

De kinderen mogen een bloedonderzoek doen bij het bloedmonster van een testpatiënt. Dit bloedmonster wordt in de apparaten gestopt en vervolgens kunnen we vol bewondering volgen hoe het testmonster zijn weg door de apparaten aflegt.

Sandra geeft ons een kijkje in de koelkast van het laboratorium, waarin allemaal bloedzakken bewaard liggen. Ze legt ons uit dat je niet zomaar elke patiënt elk type bloed kunt geven, maar dat je goed moet kijken naar de juiste bloedgroep. In geval van nood, kan een patiënt altijd bloedgroep O of ‘nul’ toegediend krijgen.

Na de lunch mogen de kinderen in twee- en drietallen proefjes doen! De kinderen onderzoeken of appelsap zuurder is dan cola. Daarnaast bootsen ze een vulkaanuitbarsting na, gaan ze aan de slag met filtreerpapier en kijken ze door een microscoop naar malaria-cellen. Op het eind kun je ook nog meten wat de pH-waarde van een vloeistof is en of er suiker in zit.

Na afloop van de dag ontvangen de kinderen een diploma en twee proefjes om thuis uit te voeren. Wat een leuk aandenken! Bedankt voor de leerzame en interactieve dag!

 

Thema ‘Ziekenhuis’ (dag 2)

Zondag 8 maart gaan we naar het ZGT in Almelo. Karin en Martin vangen ons op met een glaasje ranja en een stukje cake. We starten met een kennismakingsspel, waarbij de kinderen een bal overgooien, zichzelf voorstellen en vertellen over hun ervaringen met het ziekenhuis. Karin en Martin leggen uit dat er zo’n 3000 mensen werken binnen het ZGT en dat er meer dan 200 verschillende beroepen zijn.

 

We kijken aan de hand van een interactieve presentatie naar twee specifieke beroepen binnen het ziekenhuis: verpleegkundige en fysiotherapeut. Er worden filmpjes getoond en de kinderen worden uitgedaagd om na te denken waar bijvoorbeeld een verpleegkundige zou kunnen werken en welke taken een fysiotherapeut heeft. Dan is het tijd voor het spel ‘petje op, petje af’. De kinderen krijgen vragen voorgelegd en door middel van het petje op te zetten of juist af te doen, kunnen ze aangeven wat ze denken dat het goede antwoord is. Een spannende strijd, waarbij uiteindelijk Jurre als winnaar uit de bus komt! Hij wint een gave theebeker. Alle kinderen krijgen een goodiebag van het ziekenhuis!

 

Vervolgens gaan we met z’n allen naar het personeelsrestaurant, waar een lekkere lunch voor ons is klaargezet. Na de lunch worden we meegenomen door Melanie en Marèl naar de operatiekamer van het ziekenhuis. Zij worden ondersteund door vier studenten, die in het laatste jaar zitten van de opleiding ‘operatieassistent’. Ze hebben allemaal hun werkkleding aan en een kapje op. Er wordt uitgelegd dat het heel belangrijk is dat in de operatiekamer alles steriel is, zodat er geen bacteriën bij kunnen komen.

 

In groepjes van 2 gaan de kinderen ook zelf aan de slag. Ze krijgen uitleg over hoe een hechting wordt gemaakt en vervolgens mogen ze dit ook zelf proberen. Daarnaast mogen de kinderen een kijkoperatie met een laparoscoop naspelen, waarbij ze via een camera moeten kijken wat ze met de tangen moeten doen. Verder krijgen ze uitleg over verschillende soorten schroeven in allerlei formaten die in het lichaam kunnen worden geplaatst en mogen ze kijken welke verschillende instrumenten een dokter allemaal kan gebruiken bij een operatie. Ook wordt verteld wat de saturatiemeter is en hoe deze werkt.

 

De kinderen vinden het fantastisch om dit allemaal zelf te mogen uitproberen en genieten volop! Wat een mooie afsluiter van een geweldige dag op het ziekenhuis! Heel erg bedankt allemaal!

Thema Ziekenhuis

Sponsoren

Anbi De Stichting Weekendschool "Toppers Op Zondag" in Twente heeft de ANBI-status