Thema: Gezondheid

Bezoek aan het Medisch Spectrum Twente in Enschede (dag 1):

We hebben een geweldige eerste dag gehad bij het MST in Enschede! 
Er waren veel vrijwilligers op de been om ons een leerzame dag te bezorgen. Top! Na het ontvangst met wat drinken en iets lekkers werden we welkom geheten door een kinderarts. Hij heeft een korte presentatie gegeven over wie er allemaal werkzaam zijn in het ziekenhuis. Vervolgens zijn er drie groepjes gemaakt en mochten we mee naar de Apotheek. Daar hebben we gekeken hoe pillen gesorteerd worden met dank aan Harry (de robot) en mochten we dit ook zelf proberen. We hebben geleerd hoe de apothekers stoffen scheiden door middel van proefjes en we mochten zelf, op een veilige manier, een infuus klaarmaken. Daarna hebben we lekker samen broodjes gegeten in het restaurant van het ziekenhuis. Top geregeld! En na de lunch gingen we verder naar de afdeling Radiologie. Daar kregen we eerst een korte presentatie over wat Radiologie eigenlijk is en wat er allemaal onderzocht kan worden op deze afdeling met de aanwezige technologie. We moesten vervolgens een "moord" oplossen. We kregen allerlei rare voorwerpen te zien door middel van röntgenfoto's en scans. En vervolgens moesten we dan nadenken over wie van de vijf aangegeven kandidaten de dader en het slachtoffer zouden kunnen zijn. We moesten hier heel goed over nadenken! Het was best een beetje moeilijk maar ook super leuk! 

 

Bezoek aan Medisch Spectrum Twente in Enschede (dag 2):

Ook dag 2 bij het MST in Enschede was erg interessant! 
We werden nu aan de andere kant van het ziekenhuis (oude deel) ontvangen met ranja en wat lekkers. Aldaar stonden Desi en Hanneke weer klaar voor ons. 
Er stonden twee collega's klaar om iets te gaan vertellen over Hospitality en Logistiek. Hospitality ging vooral over het stukje gastvrijheid in het ziekenhuis. Men wil graag dat mensen zich er prettig voelen. Dit kan op verschillende manieren. Vaak is het net het kleine beetje extra aandacht wat de patiënt fijn vindt. Hans heeft ons het een en ander verteld over de logistiek in het ziekenhuis. We mochten kijken in het magazijn en bij de afvalverwerking. We kregen een rondleiding door de logistieke werkplekken. Vervolgens stonden er nog vier collega's klaar van Vastgoedbeheer. We mochten onder andere kijken in de machinekamers. Waar wordt de stroom opgewekt? Hoe werkt dat precies? En wat nou als de stroom uitvalt en artsen zijn aan het opereren? Ook mochten we een kijkje nemen in de ruimte waarin met allerlei beeldschermen het hele ziekenhuis in beeld werd gebracht. De mensen die hier werken letter op of er geen brand is, of alle apparatuur naar behoren werkt en of er bijvoorbeeld geen mensen vastzitten in de lift. Daarna gingen we samen lunchen. We hebben weer heerlijke broodjes gegeten. Alles was weer super verzorgd! Top! Na de lunch kwamen twee collega's van de hartkatheterisatie om ons daar het een en ander over te vertellen. Vervolgens kregen we een rondleiding over de afdeling . We kregen daar speciale pakken aan om ervoor te zorgen dat alles zo steriel mogelijk bleef. We mochten kijken in een operatiekamer en daar had Karin allerlei spulletjes klaarliggen om ons te laten zien wat zij daar doen (plaatsen van een stent of ballon). Dit was erg interessant! We hebben de dag afgesloten met een kleine quiz! 

 

Thema Gezondheid dag 3: Bezoek aan Huisartsenpraktijk De Hagen in Hengelo

We zijn op bezoek geweest bij Huisartsenpraktijk De Hagen in Hengelo. We werden daar zeer hartelijk ontvangen door huisarts Ellen Kerkhof en haar assistentes Joannettha en Judith. Na een voorstelrondje en het bekijken en testen van de dokterstas van Ellen hebben we samen een quiz gedaan. Hierin stonden allerlei verschillende vragen m.b.t. de beroepen huisarts en doktersassistente. Daarna hebben we samen gegeten in de wachtkamer van de praktijk. Gezellig! Vervolgens gingen we in drie groepjes uiteen. De ene groep ging met Joannettha hechtingen uithalen, in elkaars oren kijken, een gehoortest doen en we mochten elkaars bloeddruk meten. Een ander groepje ging met Judith leren hoe ze een prikje moeten geven (in een sinaasappel) en hoe je een wratje aan kunt stippen (ook op de sinaasappel). Ook hebben we urine getest op blaasontsteking en mochten we dit bekijken onder een microscoop (ieeeeehl). Ook hebben we nog gekeken of Judith misschien wel een longontsteking had door middel van een prikje in haar vinger en dit te laten onderzoeken door een apparaatje. Erg interessant allemaal!! Ook mocht er nog een groepje mee naar de behandel/spreekkamer van Ellen. Daar hebben we allerlei voorbeelden van kunstknieen en ellebogen bekeken en het menselijk lichaam met alle organen. Ook hebben we een casus gedaan en mochten we in de dokterslade kijken. We hebben reflexen getest en naar elkaars hart en longen mogen luisteren. We hebben veel vragen kunnen stellen en iedereen was erg geïnteresseerd! Top om te zien! 
Het was een zeer geslaagde dag!

Thema: Gezondheid

Sponsoren

Anbi De Stichting Weekendschool "Toppers Op Zondag" in Twente heeft de ANBI-status